Oldal kiválasztása

Bajdázó // 2020-tól

A 2020-as év tavasza lényegi változást hozott: Győrffy Ákos és Gugyella Zoltán kiválását, és a zenekar szellemi alapállásának tisztázódását. A központ immár a pilisi Visegrád, Magyarország szíve, amely Nagymarost és a Börzsönyt is magába foglalja.

Terveink között (új lemez, koncertek, vizuális megszólalás) hangsúlyosan szerepel a tájzene. Réteken, barlangoknál, patakok mentén is szeretnénk együtt muzsikálni mesterünkkel: a természettel. (M. Zs.)

Mile Zsigmond: ének, gitár, szöveg
Csendes Csaba: dobok, ütősök
Pantali Bence: basszusgitár, gitár, billentyűs, hegedű, loop

Bajdázó // 2015-2019

Sok felé vittük a börzsönyi levegőt. Budapest ismert helyeit megjártuk (Lumen, A38, Szimpla, Dürer, Fonó, Trafó stb.), amint a vidéket is: Kapolcs, Zsámbék, Ozora stb. Az Örök Városba is eljutottunk (Római Magyar Akadémia, 2018) és az indiánok földjére is, Amerikába (New York-i Magyar Ház, 2019). Itt olyan megtiszteltetésben volt részünk, hogy a csángó Petrás Mária asszonnyal és zenekarával egy ünnep keretében csendülhettünk. S hogy az ottani magyarok reánk nyitották a szívüket. 

Két pillanatot a Bajdázó életéből kiemelnék: a Csobánc-hegyi felvételt meg a Kaláka lemezt. A Balaton-felvidék  tanúhegyén  lett rögzítve a Lekapcsolom a villanyt a fejemben  legjobb hang- és videó felvétele. A Balaton Method című filmhez készült. A Kaláka lemezre feljátszott dal József Attila Tudod, hogy nincs bocsánat című versét, egyúttal a Kaláka együttes közismert megzenésítését dolgozza fel. (M. Zs.)

Mile Zsigmond – ének, gitár
Győrffy Ákos – hangszőnyeg, effekt, looper, ritmus
Gugyella Zoltán – basszusgitár, looper
Halmos András – ütőhangszerek (2017-2019)

Bajdázó // 2009-2014

A verőcei Forrás kávézót ne feledjük! Itt lépett fel először 2009-ben a Bajdázó, itt hallgatta meg zsengéinket megengedő türelemmel Szabados György orvos, író, zeneművész, Kodály és Bartók zenei-szellemi örököse. S lent, a támfalak alatt, a legnagyobb kritikus fülelt –, a Duna.

Zenekar mindig volt. Kellett, hogy legyen. A közös cél miatt, az életérzés kifejezése okán. Egy, két, há’ és! Ha elrontjuk, újrakezdjük, igaz, Marcikám?

Mondtam Zotykónak (Gugyella Zoltán), hogy valami körvonalazódik. Hagyjuk a régi dolgokat, születtek új dalaim. Bólintott. Garázsbéli szárnypróbálgatásainkhoz csatlakozott Ákos (Győrffy Ákos). Zenénk “börzsönyizene” akart lenni, a Csóványosból s a Rigó-hegyből kívánt lélegezni, márpedig Börzsöny Anya útjait Ákossal jártuk és verseltük akkoriban.

Játszottunk hármasban. Darabos volt még és unalmas, de csilingelt benne valami. A Dűlőút volt a legjobb. Az irányfigyelés szabadságában (mikor az ember hanyatt fektében, a hasán pengeti a gitárt) szólalt meg egyszer csak a Dal: A Lekapcsolom a villanyt a fejemben című. Megszólalt. Aztán megszólalt a második is: Engem úgy veszel körül. Megtaláltuk a hangot, és onnantól csak rá kellett hangolódni arra a hangra. Ezen a hangon igazul csengett minden. A Szent Mihály-hegy, a szarvasbőgés s a nagy bonyodalom: az életünk. A zenekar nevét magam választottam; börzsönyi helynevet kerestem, s a Királyrét fölötti tó és kőbánya neve hívódott elő: Bajdázó. (M. Zs.)

“Egy virágzó bodzabokor illata. Pipacsos mezőn kanyargó dűlőút. A bükkös templomi homályából kakukk szól. Elhullott állatok hófehér csontjai az avarban. Odébb egy hegy, kirabolva, megsebezve. Régenvolt arcok a forrás mozdulatlan víztükrén. A völgyben harang szól. Aztán a felhők, a felhők. Helyben vagyunk. A Börzsöny az ország legnagyobb összefüggő lakatlan területe. Ami azt is jelenti, hogy itt él a legtöbb tündér. Ének, gitár, furulya, kanna, cin, hangszőnyeg. A hóesés mint hangszer. Börzsönyizene. Zenebörzsöny.”

Mile Zsigmond – ének, gitár
Győrffy Ákos – hangszőnyeg, effekt, looper, ritmus
Gugyella Zoltán – basszusgitár, looper
Kas Bence – ütőhangszerek (2013-2014)
Mérei Anita – (?)